İNCİL-LUTHER ve TÜRKLER

 

 

Avrupalı Türkleri niye sevmez.Aşagıdaki yazı bunu acıklıyor.Luther Kutsal Kitap sayılan İNCİL de bile siyaset ve IRKÇILIK yapmıştır.İncilin ne kadar degişmiş oldugunu ve Avrupalı nın ikiyüzlülünü açıkca görebiliriz.

İNCİL ve (1483-1546) Türklerle Ilgili Sözleri:
1- Tercüme ettiğimiz ‘Türkler’ adlı parça, Luther’in 1912-1921’de Weimarda basılan Luthers Tischreden= Luther’in Masabaşı Konuşmaları- adlı eserinin i. Cild, 904.. sayfasından alınmıştır.
2- Luthers Türkcnbild – Türklere karşı yapılan savaşlar hakkında vier tröstliehe Psalmen 1527 (Dört teselli edici mczamir) eine Heer predigt widdcr den Türeken 1529 (Bir ordu veya kalabalık Türklere karşı vaaz ediyor). Vom Kriege widder die Türeken 1529 (Türklere karşı savaşta)
, Vermanunge zum Gebet wider den Türeken 1541 (Duada Türklere karşı ihtar, ikaz)
Luther’in Türkler Hakkında Fikirleri :
Luther Türkler hakkındaki fikirlerini zaman zaman çok değiştirmiştir.
1- İlk görüş. Pedagogische Gedanke
a) Der Türke, als eine “Zuchtrute Goıtes” (Tanrının kırbacı (dayak değneği) olarak Türkler.)
Tanrı Türkleri, Hıristiyanlar’ a ceza versin, ,onları yola getirsin diye gönderdi. Bunun için onlara karşı savaşmak mümkün değildir, buna boyun eğip, sabretmek gerek. Fakat Tanrı ilerde, onların (Hıristiyanların)çektikleri cezayı kafi görecek ve Türkleri geri çekecektir. Türklerin hiçbir
zaman bütün Avrupa’yı ele geçirecekleri düşünülmemiştir. .
b) der Türke als “Anticrist” (Deecal olarak Türk)Önce Tevrat’ta, sonra da İncil’de bildirildiğine göre, dünyanın sonu gelmeden önce, bir Anticrist gelecek, onlara işkence yapacak, öldürecek,
kiliseleri yıkacak, fakat hemen bunlardan sonra bizzat İsa gelecek,geride kalıp kurtulanlar için büyük bir mahkeme kuracak, suçlu ile suçsuzlar birbirinden ayrılıcak ve ebedi huzur başlayacak! Bunun için Türkler’in gelmesine sevinmeli, çünkü ebedi huzurun yakın olduğu böylece anlaşılmış olacak.
Özet olarak şunları belirtebiliriz:
1- Vakit vakit Luther’in fikirleri çok değişik ve huzursuz, istikrarsızdır,deniliyor.
2- Arkadaşları bu fikirleri sonradan toplamış ve hatırlarında iyi tutamamış veya yanlış anladıkları bölümleri kendileri eklemiş olabilirler,düşüncesinide ileri sürenler vardır. Bunların yanlış olması mümkündür.
3- Bu metin bir mozaik metin olabilir yani Luther’in muhtelif zamanlarda yaptığı değişik konuşmalarının birleştirilmesi ile elde edilmiş olabilir, deniliyor. Buna rağmen, yine de bu metin hemen hemen tamamen orijinal sayılabilir, içinde bir iki hata olmasına rağmen.
c) Dini Politika Türk İmparatoru da Tanrı tarafından gönderilmiştir (Obrigkeit von Gott), kötü bir İktidar da olsa ona itaat edip katlanmak gerekir.
ç) Taktik meselesi Artık “Haçlı Seferleri” Poltikası eskisi kadar başarılı olamıyor,halk para ve asker yardımı toplayan papazlara, yani kiliseye inanmak istemiyor. Luther bu memnuniyetsizliği Katolik Kilise’ye karşı iyi kullanıyor,Türkler’e karşı değil, Papa’ya karşı savaş açmalı, diyor. Böylece,Papaya karşı aldığı cepheyi desteklemiş oluyor.
Daha sonraki fikirleri
Evet Türkler’e karşı savaşmalı
a) Türkler hk. realist görüşler kuvvet kazanıyor, dini motif zayıflıyor.
Bir iki küçük Hıristiyan başarısı, Türkler’in Anticrist olmadıklarını,böylece onlarla savaşmamn mümkün olduğunun anlaşıldığı, belirtilerek,eski teori çökmüş oluyor.
b) taktik Luther’in dostları, bilhassa bazı protestan Prensler ve Dükler, Lutherin ilk fikirlerini beğenmezler, Türkler’e karşı durulmazsa, onlar AImanya’ya girerek, Hükümranlıklarını ve dolayısiyle rahatlarını yıkabilirler.Luther bu dostlarını kaybetmemek için, fikrini değiştirir ve savaş taraflısı olur.
c) Papa’nın yaptığının aksini yapmak, daima ona karşı olmak Papa’nın gizlice Türkler’le anlaştığına dair rivayetler gelir. Daima Papa’ya karşı olan Luther, derhal fikir değiştirir, bu defa da onun aksine,Türkler’le savaşmaya karar verir.
Martin Luther, Wittenberg’de Sehlosskirehe’ye 95 maddelik bir Bildiri (These) astı. Bu Bildiri’de Katolik Kilise ve Papa’ya çatılmaktadır.Muhtemelen 34. madde de ise, Türklere karşı savaşmaya izin verilmez, bunun günah olduğu belirtilir, çünkü Türkler, Tanri tarafından gönderilmiş varlıklardır. Luther bu durumu kesin olarak acıklamıstır.
Bu Bildiri karsısında Papa bir kararname yayınlar. Bannbulle=öffentliehe Brife der Piipste. Burada Luther’in kilise duvarına astığı 95 maddeden 20 kadari tenkit edilir. Bunlar arasında, Türkler’e karşi savaşılmaz tezi de vardir. Bu tezlerden dolayı Luther aforoz edilir, görüldüğü Bizim ilmi araştırmamıza ve olaylarla karşılaştırmamıza göre,Luther’in bu sözleri tam bir tarihi uyumluluk gösteriyor. Hakikate ve olaylara uygun olduğu gibi, Martin Luther’in anlayış ve davasına, iddialarına ve açık bir ifadesiyle psikolojisine de uygundur.
Umumiyede Luther’in o zamanki sözleri derlenmiş ve tesbit edilmiştir. Şimdi Luther’in (Türkler) hakkındaki konuşmasının Türkçeye çevrilmesini naklediyoruz.
Türkler
“Ah keşke, böyle kuvvetli bir düşmana karşı durmak ve bizzat ona savaş açmak için Prensler ve Hükümdarlar daha bir becerikli ve daha bir başka teçhizatlı olsaydılar, ve böyle küçücük birliklerle hüeum etmeseydiler.Çünkü Türk, hakir görülecek, beceriksiz ve önemsiz bir düşman değildir: Daniel’ini dediği gibi: “Ona, Tanrı’nın Azizleri’ne karşı durma görevi verildi.” Bunun için onun şansı ve başarısı çok büyüktür,görünüşü de öyle, bir Tanrı gibi ve kutsal. Çünkü biz Hırıstiyanları, Putperestler ve putlara hizmet edenler nazari ile hor görür ve alay eder. Tanri.nın üç tahtı ve makamını kurar; Hırıstiyanlığı sola oturtur, daha sonra gelen ve onu takip eden Muhammed’i sağdakine, daha önce gelmiş olan Isa’.nın Hükümranlığı’nın ii.zerine oturtur. Bu sebebten Türkler yeminlerini,göğü ve yeri yaratan Tanrı’ya ve onun kulu olan Muhammed’e ve semadan
gönderilen 84 Peygamber üzerine yaparlar ve .yerine getirirler.
Böyle bir düşmanın güç ve kudretine karşılık, biz bütün Almanlar,tembel tembel geviş getiren dişi domuzlar gibi işsiz güçsüz dolaşıyor, oburca tıkınıyor’, hayvan gibi yiyor, içiyor, türlü kötü. niyet ve arzularımızı yerine getiriyor, hiçbir şeyi ciddiye almıyoruz, bunun yanında, zavallı Alman askerleri çok acıklı durumlara düşüyor ve biiyük yenilgilere uğruyor. Çünkü Türk, 30 yıl içinde o kadar kudret kazandı ki, Mısır’ın, Arabistan’ın,Iran’ın, Asya’nın ve bütün Yunanistan’ın hakimi oldu.
Almanya her devirde,en iyi devlet ve millet olmuştur, fakat artık bu durum sona ‘erecek, Truva gibi: Artık bitti! denilecek. Fuimus Troes,izacet Ilium ingens• Allah’a yalvaralım, bize ders vermek için, böyle feryatlardan,zor durum ve felaketlere düşmekten korusun.
Eğer Türk Almanya’ya gelirse, bize iyi bir tokat atar. Fakat o Almanya’yı ele geçiremez, Çünkü halk (Türkler) çok kötüdür. Türk gelirse,Ferdinand tarafından cezbedilmiş olmaz, bil’akis kendiliğinden gelir ve bizi teşvik ederek savaşmamıza sebep olur ve bizi müdafaaya zorlar.
Fakat bunun anlamı şudur: Kılıcı çeken vurulur ve seve seve yenilir. Fakat ben yine de endişe duyuyorum. Çünkü bizde Tanrı buyruğuna karşı büyük bir saygısızlık, Papa ile işbirliği yapan papazlarda Tanrı’ya karşı küfür, Tanrı’nın on yasağindan birincisine ve diğer emirlerine karşı korkunç günahlar mevcut; bütün bunlar ruhumu sıkıyor ve kalbimi hasta ediyor. Tanrı bize yardım etmezse mahvoluruz.
Buna rağmen, ilk olarak Türk’ün kudretini üstüne kurduğu boş gururu ve Ferdinand’ın fakirliği beni teseIli ediyor. Çünkü bizim yüce Tanrımız’ın bir tabiatı ve usulü vardır, kudretli olanı tahtından indirir.
Diğer yandan Türk’ü memlekete cezbeden, Papa ve Fransızlar’dır
• Bunun için Tanri bize yardim etsin!
Şimdi Türklerin geleceğine dair kesin haberler geliyor. Şimdi Papa taraftarları konuşacaklar, Türkler benim verdiğim öğütler yüzünden geliyorlar,
Luther’i ve vaazlarıni imha etmediklerinden, Tanrı Almanya’yı cezalandırmak için onları gönderiyor. Bunun üzerine, derhal üstad Faber Schmid” Rotzloffels ve diğerleri, merasimler, dini yürüyüşler tertip edecekler. Allahım bunlara karşı ne yapacak? Ben de Türkler’e darbe indirmeyi çok istiyomm; fakat şimdi nasıl dua edeceğimi bilemiyorum,çünkü halkımız dua etmeyi istemiyor ve bilmiyor. Ferdinand’ın memleketi kaybetmesinden korkuyorum.Onlar isteseler de, bir başkasına sahip olamazlar.Bir kehanetimin gerçekleşmesinden korkuyorum, çünkü o vakit söylemiştim: Kaiser Almanya’dan, Luther taraftarlarını zorla ortadan kaldırmalanm talep ediyor; bunu yapamazsa, bizim hepimizi Türklerin ağzına atacaktır. Almanya kan içinde yüzünce, bu Papa’nin hoşuna gidecek ve iyi bir eğlence olacak. Fakat ben Tanrı’ya güveniyorum, o Türkleri yenecek ve onları sindirecek .”

Prof.Dr. Hikmet TANYU

 

Yorum bırakın